Stiu ca manuiti bine cuvantul. Felicitari pentru mesaj!
Diferenta dintre o minge ce-o ia razna dupa un topspin si una trimisa din iarba e ca pentru a o expedia pe prima ai nevoie de sute de ore de antrenament. Cat despre batutul pasului pe loc, chiar si jucand cu aceiasi 3-4 parteneri ani la rand progresezi prin exercitiu.
La nivelul meu iarba limiteaza posibilitatile de exprimare. Ca Jo Se Hyuk a ajuns sa faca o arta din folosirea ei e indiscutabil.
Puneti un jucator mediu ce n-a avut ocazia de-a exersa impotriva acestei suprafete sa lupte impotriva unui ierbar si veti asista la un masacru. Acesta e unul din aspectele pe care le consider injuste in desfasurarea turneelor Amatur. Tocmai s-a luat in discutie interzicerea participarii ierbarilor la Amatori la turneele B organizate in Cluj. Cand ai 6-7 categorii valorice iti poti permite asta. Cu doua nu cred ca se va putea pune implementa o asemenea masura.
Pentru a elimina diferentele imense de valoare specifice turneelor din circuitul Amatur, vom organiza in Cluj unele amicale, pe nivele, pentru jucatori incepatori si medii. Acestea le vor fi destinate celor ce simt nevoia de a juca din placere, fara pauze de zeci de minute intre meciuri si promisiunea punctelor sau a cupelor. Numarul participantilor va fi limitat de cel al meselor disponibile (2 la o masa). Vor exista doar grupe, insemnand ca toti vor juca acelasi numar de meciuri. La finalul turneului se imparte costul meselor la toti participantii. Am mai organizat astfel de mini-turnee in trecut si mi s-au parut mult mai reusite decat cele din circuitul Amatur.
S-auzim de bine.
Spuneti ca in anumite cazuri, cand concurentii reprezinta nivele diferite, e masacru. Dar acest lucru e iminent si cel care se inhama la joc, trebuie sa ia in posibilitate si acesasta posibilitate. Acolo unde exista un invingator si un invins, musai sa curga sange! Ca iarba va micsoreaza posibilitatiele de exprimare, tot ce se poate! Asta insa e valabil, cum bine precizati, doar pentru dumneavoastra, caci pentru unii arta incepe acolo unde cei multi cred ca s-au epuizat toate mijloacele exprimare si nu mai e nimic nou sub soare.
E interesanta perceptia dumneavoastra despre necesitatea repartizarii jucatorilor pe nivele de joc... doar ca acest lucru este imposibil, doar pentru simplul fapt ca trebuie sa existe un invingator si un invins! Ar urma discutii interminabile asupra faptului ca pe mine de ce mai pus in grupa aia, cand nivelul meu e sub nivelul celorlalti si de aia iau bataie!. Cat despre interzicerea ierbii in turneele B de la Cluj...n-am cuvinte! In primul rand daca turneul e un B, sub egida Amatur, atunci organizarea lui va trebui sa se supuna obligatoriu regulamentului Amatur, unde nu se vorbeste de posibilitatea excluderii ierbarilor din competitii! Pentru alte turnee, varianta propusa e la fel de hilara!.adica softistii cu softistii, ierbarii cu ierbarii, avansatii cu avansatii... Imi inchipui o batalie a lui Mihai Viteazu cu turcii. La conferinta de presa premergatoare bataliei, se discuta tactica de lupta: Ba baieti, zice Mihai voda artileriei, aveti grija, ochiti si trageti numai in tunurile inamice! Pe care l-am prins ca pusca in ieniceri si spahii, si-a dat foc la valiza! Pa-i cum vreti mai, sa lupte saracii otomani cu voi, pai sa dea ei numai cu sulita si cu iataganul in tunuri, iar voi sa le dati cu ghiuleaua de departe la gioale!!! Nu e cinstit si nu e sportiv... Lasand gluma deoparte sportul e o lupta acerba in care diversitatea concurentilor, a stilurilor folosite, da sarea si piperul competitiei fiind motorul ei! Ca o paranteza, singura impartire unanim admisa pe categorii a competitorilor aflati in aceeasi categorie de varsta, sunt sporturile de contact, in care dimensiunile corporale diferite ar produce dezechilibre vadite. Totusi s-au gasit si voci care au contestat aceasta impartire. Unul din marii maestrii ai Judoului mondial considerat parintele judoului modern, japonezul Jigoro Kano, a criticat vehement impartirea judoului pe categorii de greutate pe motiv ca ar distruge spiritul si arta judoului, conform caruia, viteza si inteligenta sunt superioare fortei brute.
Eu joc cu o iarba si cu un sanvis, pe mine la ce categorie m-ati incadra? Foarte interesanta categorie ar fi grupa formata din Priza Tok si Mr.Forehand care musai sa-i pui separat, pentru simplul motiv ca e foarte deranjant pentru adversar ca dau numai cu FH! Baiu mare ar fi ca s-ar plictisi, daca ar trebui sa joace a la long numai ei intre ei.
Segregarea jucatorilor amatori pe diferite nivele , functie de valoare, stil, materiale si cine stie ce alte criterii, ar face un imens deserviciu tenisului de masa. Va aduceti aminte ca acum cativa ani, primii parca douazeci din Amatur intrau in joc in grupele superioare, si continuau cot la cot cu cei ce veneau din grupele inferioare. Acesta a fost un sistem nediscriminativ, asemanator cu cel practicat la marile turnee de tenis, unde favoritii intra in in joc in fazele superioare. Jerarhia in acest caz e unica, existand permanenta posibilitatea de a crea surprize in ierarhia la varf. Jucand aleatoriu cu o cat mai mare diversitate de stiluri, valori si materiale folosite, ajungi sa prinzi cate putin din fiecare, biciuindu-ti permanent ambitia atat de necesara autodepasirii.