Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Elemente de baza ale tenisului de masa

Adună
Acesta este un topic important.
X
X
Adună
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Elemente de baza ale tenisului de masa

  Elemente de baza ale tenisului de masa cu Richard Prause
  Lectia întâi: Pozitia de baza

  Antrenorul nationalei Germaniei, Richard Prause, începe o noua serie de aspecte practice. Primul subiect se refera la pozitia de baza. El va încerca sa ofere niste sfaturi care sunt usor de însusit de catre toti jucatorii interesati de îmbunatatirea jocului lor. Fostul jucator al nationalei Germaniei activeaza ca antrenor al Asociatiei Tenisului de Masa German de zece ani. Începând din 2004 este antrenor principal al echipei masculine. Timo Boll nu este doar unul dintre jucatorii lui ci si o persoana foarte apropiata. În prima parte a seriei, Richard va puncta elementele importante ale pozitiei de baza. Mult succes alaturi de Richard Prause si sfaturile sale.
  Pozitia de baza este o chestie foarte individuala. Sunt unii jucatori, ca Timo Boll, care au o pozitie foarte joasa, altii care stau pe partea de rever si altii în centrul mesei. Chiar si asa, sunt câteva elemente pe care orice jucator ar trebui sa le ia în calcul.
  Fii atent la urmatoarele aspecte.
  - departeaza-ti picoarele;
  - flexeaza-ti genunchii ca sa creezi tensiune. ?ine-ti spatele drept;
  - apleaca-ti corpul usor în fata;
  - pune-te la masa astfel încât sa poti ataca cu lovitura de dreapta.
  Unde ma pun la masa în pozitia de baza? (Picture 1)

  Cum sa tin paleta în pozitia de baza? (Pictures 1, 2 si 3)
  ?ine-ti paleta în fata corpului într-o pozitie neutra astfel încât sa poti reactiona rapid si cu lovitura de dreapta si cu reverul. Aceasta-i pozitia neutra. Paleta este dreapta iar vârful orientat în sus.
  Important: ?ine-ti paleta deasupra mesei, astfel încât sa poti returna si serviciile scurte.

  Unde ma pun la masa în pozitia de baza? (Pictures 2, 3, 4, 5a-c)
  În Europa adesea poti vedea ca majoritatea jucatorilor stau pe partea de rever a mesei deoarece prefera lovitura de dreapta. Daca esti jucator de mâna stânga, vei sta mai mult pe partea dreapta a mesei iar dreptacii pe partea stânga. Aceasta pozitie este naturala deoarece vei acoperi o parte mai mare a mesei cu lovitura de dreapta. Evident ca sunt si alternative la asta.
  Jucatori care stau în treimea mesei, pe partea de rever, pentru o lovitura de dreapta extrema (picture 4). Aceasta pozitie este preferata de jucatorii care au o lovitura de dreapta dominanta.

  Apoi sunt jucatori ca Dimitrij Ovtcharov care stau mai mult central, în mijlocul mesei, pentru a acoperi o parte mai mare cu reverul sau periculos (5a, b, c). El este orientat mai mult spre centrul mesei pentru a-si putea folosi reverul ucigator. Aceasta pozitie depinde de adversar si de serviciile acestuia.

  La ce distanta sa stau de masa în pozitia de baza? (Picture 6)
  Daca îti întinzi bratul cu care joci, în fata ta, poti masura distant corecta. Aici nu ne referim la o diferenta de cativa centimetri ci la o orientare în linii mari. Daca esti prea aproape de masa, poti fi surprins de un serviciu lung, daca esti prea departe, serviciile scurte pot fi periculoase.

  tradus din engleza de pe butterflyonline

 • #2
  Eu zic ca sunt foarte interesante articolele. Le citesc, dar nu am timp sa scriu traducerea.
  Multumim pentru efort.
  Blog de tenis de masă

  Comentariu


  • #3
   Am vrut sa adaug si: te rugam sa continui!
   Ultima editare de grasomega; 14.apr.2011, 12:17.
   Blog de tenis de masă

   Comentariu


   • #4
    poti continua cu pasiune !
    Butterfly Mazunov fl
    Yasaka rakza 7

    Comentariu


    • #5
     Ok, atunci imi propun postarea unei lectii pe saptamana. Urmeaza Lectia a doua: Priza.

     Comentariu


     • #6
      foarte utile aceste informatii , te rog frumos sa continui daca ai placere, si despre "jocul"picioarelor daca ai cate ceva mi-ar prinde bine
      Lemn : Yasaka Sweeden Classic
      Fh : Butterfly bryce
      Bh : Butterfly bryce

      Comentariu


      • #7
       Uite aici un videoclip care pune accent pe deplasarea la masa si "footwork" : http://www.youtube.com/watch?v=BHTN3QRDhdk
       --=?!? / XIOM Strato / ?!?=--
       --=Yasaka Rakza 7 Soft MAX / Nittaku Septear / Donic Baracuda MAX=--

       Comentariu


       • #8
        Elemente de baz? ale tenisului de mas? - 2. Priza

        Elemente de baza ale tenisului de masa cu Richard Prause
        Lectia a doua: Priza

        Antrenorul nationalei Germaniei, Richard Prause, începe o noua serie de aspecte practice. El va încerca sa ofere niste sfaturi care sunt usor de însusit de catre toti jucatorii interesati de îmbunatatirea jocului lor. Fostul jucator al nationalei Germaniei activeaza ca antrenor al Asociatiei Tenisului de Masa German de zece ani. Începând din 2004 este antrenor principal al echipei masculine. Timo Boll nu este doar unul dintre jucatorii lui ci si o persoana foarte apropiata. Mult succes alaturi de Richard Prause si sfaturile sale.
        Cum ar trebui sa tin paleta?
        ?ine paleta, relaxat, între degetul mare si aratator (poza 1). Celelalte trei degete sunt în jurul mânerului (poza 2). Încheietura mâinii este în pozitie naturala (linia rosie din poza 1), ceea ce înseamna ca nu se înclina nici în sus, nici în jos. Vârful paletei se tine, usor, în sus (poza 1). Asta-i priza de baza sau neutra. Toti cei care se apuca de tenis de masa, ar trebui sa înceapa în acest fel. De asemenea, se aplica si celor care joaca de mai mult timp, jucatorilor amatori, pentru ca practic poti executa diferite lovituri fara nicio problema. La jucatorii de top, s-a început schimbarea prizei pentru lovitura de dreapta si cea de rever acum 10-15 ani.

        Ar trebui sa schimb priza în timpul jocului? De ce ar trebui s-o schimb?
        Asta, cu siguranta, depinde de nivelul tau de joc si de orele de antrenament. Priza trebuie schimbata foarte repede si asta nu-i foarte usor dar ofera pozitia optima pentru executia diferitelor tehnici de joc. Toti jucatorii de top îsi schimba priza permanent. Vorbim de o priza a loviturii de dreapta, respectiv o priza a loviturii de rever. Pozele 3-5 îti arata diferentele. Poza 3 îti arata pozitia neutra, de baza, descrisa mai sus. Daca ne imaginam paleta ca fiind o extensie a mâinii, ambele parti ar trebui sa fie paralele, prin urmare, paleta este dreapta (linia punctata din poza 3). Acum, daca schimbi priza, ai doua posibilitati: schimbi priza pentru lovitura de dreapta sau pentru rever. Cu priza pentru rever, paleta este usor închisa. Rezulta un unghi mai bun pentru tehnica de rever si o folosire mai optima a încheieturii (poza 4). Cu priza pentru lovitura de dreapta, este exact invers. Acum paleta este usor deschisa. La fel, se obtine un unghi mai bun si o utilizare mai optima a încheieturii pentru tehnica loviturii de dreapta. Cât de mult schimbi unghiul, este o chestie pur individuala. Este o certitudine ca atât Timo Boll, Dimitrij Ovtcharov si Christian Suess (jucatori ai nationalei Germaniei) cât si toti ceilalti jucatori internationali de top îsi schimba priza permanent si cu asta unghiul de atac al paletei pentru un joc cât mai bun. Toate astea se întâmpla în timpul unor schimburi de mingi foarte rapide. Schimbarea prizei s-a standardizat. Nu se întâmpla acelasi lucru si acum 15-20 de ani. Jucatorii de top de atunci, care nu încape îndoiala au fost niste jucatori buni, preferau o singura priza indiferent de tipul loviturii. Ei nu îsi schimbau priza în timpul schimburilor de mingi.

        Când ar trebui sa încep schimbarea prizei?
        Daca esti tânar si vrei sa ajungi jucator de top, ar trebui sa înveti schimbarea prizei cât mai repede posibil si sa te antrenezi mult. De asemenea, este posibila schimbarea prizei si într-o etapa ulterioara. Este o chestie de motivare si de antrenament. Poza 6 îti arata cum sa încerci diferite prize, unghiuri, în asa fel încât sa simti diferentele. Încearca priza pentru lovitura de dreapta, pentru rever si fii atent la detalii, la ce se schimba.
        Încearca diferite lovituri cu ambele prize pentru a vedea chiar tu avantajele schimbarii prizei.

        În urmatorul articol, Richard Prause va arata care priza este corecta si care este gresita. Va puncta importanta degetului mare si al aratatorului.
        ---------- Post added 21-Feb-2011 at 11:17 ----------
        tradus din engleza de pe butterflyonline

        Comentariu


        • #9
         Exact ce incercam sa corectez - adica skimbarea prizei acum aflu ca e indicat sa o faci. It's a crazy,crazy,crazy world!
         Blade DHS PG 2
         FH: DHS Hurricane 3
         BH: Stiga Airoc Astro M

         Comentariu


         • #10
          Dumnezeule mare, cand cineva (specialist) iti spune ceva, vine altcineva ("mai" specialist) si iti spune pe dos; identic cu situatia din politica: fie ca unii zic "hais" fie ca ceilalti zic "cea" - toata lumea are dreptate! Mai bine ar fi sa renunt sa caut vreun adevar absolut sau vreo regula logica si sa joc asa cum cred.

          Comentariu


          • #11
           Mai bine ii multumim omului ca posteaza si ca isi rupe din timpul liber sa traduca articolele....daca le citim si/sau aplicam ce scrie acolo,e problema fiecaruia.
           'Just play table tennis....but try to find the perfect paddle 4 you!'

           FH:donic coppa max
           blade:donic waldner diablo senso st
           BH:donic coppa max

           Comentariu


           • #12
            Nu toti jucatorii skimba priza : de exemplu Liqin, Samsonov , Ma Long nu o fac.
            Blade DHS PG 2
            FH: DHS Hurricane 3
            BH: Stiga Airoc Astro M

            Comentariu


            • #13
             a mai fost discutia asta cu priza si vad ca iar se reia. Intre timp eu am inceput sa schimb priza mai rar, dar raman la parerea ca fara scimbarea prizei nu se pot executa anumite lovituri
             Blade-Darker speed 90
             Fh- Butterfly Tenergy 05 fx
             Bh- Testing

             Comentariu


             • #14
              Majoritatea jucatorilor schimba priza din bh. in fh . chiar si de pe aceasi parte la alternarea loviturilor .

              Comentariu


              • #15
               Elemente de baza ale tenisului de masa cu Richard Prause
               Lectia a treia: Priza

               Antrenorul nationalei Germaniei, Richard Prause, începe o noua serie de aspecte practice. El va încerca sa ofere niste sfaturi care sunt usor de însusit de catre toti jucatorii interesati de îmbunatatirea jocului lor. Fostul jucator al nationalei Germaniei activeaza ca antrenor al Asociatiei Tenisului de Masa German de zece ani. Începând din 2004 este antrenor principal al echipei masculine. Timo Boll nu este doar unul dintre jucatorii lui ci si o persoana foarte apropiata. Mult succes alaturi de Richard Prause si sfaturile sale.
               Despre pozitia corecta si incorecta a degetului mare si al aratatorului.
               Ce-i frumos la tenisul de masa e ca nu exista nimic care sa fie suta la suta corect si nu exista nimic care sa fie complet gresit. Un singur lucru este important: sa ai tehnica necesara pentru a executa, optim, toate tipurile de lovituri. Acelasi lucru este valabil si la priza. Nu exista priza corecta sau incorecta. Dar sunt prize care îti limiteaza eficienta si tehnica executiei anumitor lovituri. Desigur, astea nu sunt recomandabile. Sunt numerosi jucatori care prefera o priza care are dezavantaje, dar cu toate astea, au ajuns la performante. Motivul este ca si priza cu dezavantaje le ofera numeroase avantaje. Sa luam ca exemplu priza joasa a jucatorului francez Patrick Chila.
               Poza 7a arata priza neutra. În poza 7b se pot vedea diferentele: priza este mult mai joasa. Acest tip de priza este foarte bun pentru loviturile "flip" dar creaza probleme la un "block" controlat.

               Un alt francez, Christophe Legout, are un al doilea deget pe partea de rever (poza 8a si 8b). Existenta celui de-al doilea deget pe suprafata paletei, face topspin-ul de rever foarte dificil deoarece rotatia încheieturii este aproape imposibila din cauza tensiunii ligamentelor creata de cele doua degete. Pe de alta parte, aceasta priza ofera avantaj loviturii de dreapta pentru ca se dezvolta o presiune si un simt mai ridicat. Acestea sunt doar doua exemple de deviatii individuale de la priza normala, care, mai ales, pot fi vazute în diviziile inferioare. În general, eu nu recomand alte prize pentru ca, de obicei, ofera mai multe dezavantaje decât avantaje.

               Unde ar trebui sa fie degetul mare pe partea de forehand si ce rol joaca pozitia acestuia?
               Degetul mare este foarte important. Creaza un punct de presiune care influenteaza jocul de rever. ?inând degetul mai jos, poti crea un impuls aditional pentru rever si pentru a închide paleta mai usor (poza 9a). La urma urmei, pozitia degetului mare este o chestie foarte individuala. Sunt jucatori de forehand care, efectiv, nu au degetul mare pe fata paletei (poza 9b). Din contra, jucatorii la care predomina lovitura cu reverul, au degetul mare pe suprafata paletei pentru a executa mai bine loviturile de rever (poza 9c). Prin urmare, se poate observa o pozitie schimbatoare a degetului mare în functie de stilul de joc: lovitura de dreapta sau de rever.

               Unde ar trebui sa fie aratatorul pentru lovitura de rever si care este deviatia posibila?
               Degetul aratator ar trebui sa fie pe suprafata paletei pentru a stabiliza miscarea unei lovituri ca un punct de presiune opus degetului mare. Poza 10a arata pozitia optima. Aratatorul nu ar trebui sa alunece prea jos (poza 10b) sau prea sus, spre mijlocul paletei (poza 10c).

               tradus din engleza de pe butterflyonline

               Comentariu

               Cine a citit topicul
               Procesare...
               X