Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Retete culinare internationale/traditionale.

Adună
X
Adună
Useri activi pe acest topic: 1 (0 membri și 1 vizitatori)
 
  • Filtrează
  • Ora
  • Arată
Curăță tot
postări noi

  • #16
    Ştrudel tirolez cu ciuperci şi şuncă

    Reţetă tradiţională din Austria
    Timp de preparare: 40 min.

    Complexitate: redusă

    Porţii: 6

    Ingrediente: 1 pachet foetaj, 150 g şuncă, 150 g caşcaval, 1 conservă de 200 g de ciuperci champignon feliate, 1 ou.

    Mod de preparare: Se taie şunca şi caşcavalul feliuţe. Se întinde foetajul în tava în care, în prealabil, se pune hârtie de copt. Se formează un strat suprapus de şuncă pe toată lungimea ştrudelului şi se lasă liber ultimii 2-3 cm de la capete, deasupra se formează al doilea strat de caşcaval şi al treilea strat de ciuperci.

    Se rulează cu atenţie foetajul, se apasă bine pe margini ca să nu iasă compoziţia şi se unge cu oul bătut pe deasupra. Se dă la cuptorul încins la 180°C pentru 35-40 min.

    Se taie felii şi se serveşte cald.
    Cine spune adevărul nu poate sa mulțumească pe toată lumea.

    Comentariu


    • #17
      Ştrudel vienez cu mere

      Reţetă tradiţională din Austria
      Timp de preparare: 2 h 30 min.

      Complexitate: ridicată

      Porţii: 8

      Ingrediente: Pentru aluatul de ştrudel: 200 g făină, 2 linguri ulei (20 ml), 1/8 l apă calduţă, 1 vîrf de cuţit sare.
      Pentru umplutură: 60 g stafide, 50 ml rom, 80 g unt, 100 g pesmet alb, 110 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 kg mere acrişoare, 50 g nuca zdrobită, 1 linguriţă scortişoară, coaja rasă de la 1/2 lămîie.
      În plus: 150 g unt topit, zahăr farin pentru pudrat.

      Mod de preparare: Se frămîntă aluatul: Se pun într-un castron făina, uleiul, apa şi sarea şi se amestecă pînă ce se obţine o masă omogenă. Apoi se scoate aluatul şi se frămîntă cu mîna, pînă ce devine neted şi se desprinde de pe planşetă. Se adună, se face o sferă, se unge cu ulei, se bagă sub un vas încins şi se lasă să se odihnească circa o oră.
      Se rumeneşte pesmetul: Se înmoaie stafidele în rom circa 20 de minute. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă pesmetul şi 10 g de zahăr şi se rumenesc, amestecînd întruna. Apoi se scot pe o farfurie şi se lasă să se răcească.
      Se prepară umplutura: Se spală merele, se curăţă de coajă şi se taie în opt. Se îndepărtează partea lemnoasă şi seminţele şi se taie (pe lat) felioare subţiri. Se pun într-un castron şi se adaugă stafidele înmuiate şi nucile zdrobite. Se amestecă restul de zahăr cu scortişoara şi, împreună cu coaja de lămîie, se încorporează în umplutura de mere şi stafide.
      Se întinde aluatul cu sucitorul: Se presară cu un strat subţire de făină un şervet mare de bucătărie. Se apasă puţin sfera de aluat, apoi se aşează pe şervetul înfăinat şi se întinde cu sucitorul pînă ce se obţine un dreptunghi de circa 50x40 cm.
      Se întinde aluatul cu mîna: Se prinde aluatul pe dedesubt cu dosul palmelor înfăinate şi se întinde cu grijă dinspre mijloc spre exterior, pînă ce dreptunghiul măsoară circa 60x45 cm. Este suficient de subţire atunci cînd se vede prin el modelul de pe ştergar.
      Se aşează umplutura: Se unge (cu o pensulă) aluatul întins cu puţin unt topit şi se presară peste el pesmetul rumenit, lăsîndu-se de jur-împrejur o margine liberă de circa 2 cm. Apoi se întinde pe toată suprafaţa umplutura de mere cu stafide.
      Se rulează ştrudelul: Se încinge cuptorul la 200 grade C. Cu ajutorul şervetului, se rulează ştrudelul, începand din capătul mai îngust pînă la mijloc. Se îndoaie spre interior marginile fără umplutură, pentru ca aceasta să nu iasă, se apasă puţin cu palmele şi se rulează apoi pînă la capăt.
      Se unge cu unt: Se aşează ştrudelul pe o tavă unsă şi se unge cu jumătate din untul (topit) rămas. Se dă la cuptor şi se coace aproximativ o oră. Se scoate, se unge cu restul de unt, se lasă să se răcească circa 15 minute şi se pudrează cu zahăr farin.
      Cine spune adevărul nu poate sa mulțumească pe toată lumea.

      Comentariu


      • #18
        Cozonac domnesc: pas cu pas


        Mod de preparare
        Afacerea asta e una serioasa si presupune o pregatire psihica adecvata! Cu o seara inainte, izolezi bucataria si pregatesti vasul mare pentru oficierea ceremoniei. Daca ai unul de lemn ca mine, e foarte bine; daca nu ai, un vailing mare merge foarte bine.


        Il aduci in bucatarie si cerni faina, apoi o acoperi cu un servet.


        Cantaresti zaharul , pui aproape mirodeniile si nuca macinata. De afacerea cu nuca se ocupa sotul beneficiar al rezultatului final, sa nu se simta neglijat! Daca nu o ai curatata de la piata, il pui sa o sparga de dimineata sau cu 2 zile inainte, apoi in ziua precedenta sa o macine. Sambata fatidica ii dai voie la pescuit, ba chiar insisti sa plece sa nu te deranjeze, pentru ca nervii nu fac bine nici macar la cozonaci!


        Vine si sambata, te scoli linistita ca dumnealui e deja la balta sa admire rasaritul soarelui. Incepi operatiile urmatoare si iti iei adio de la telefon si altele pentru vreo 4 ore.


        Peste drojdie se pune zahar (1 lingura) si se freaca bine, ca sa se lichefieze.


        Pun intr-un castron galbenusurile , zaharul , sarea , coaja de lamaie, esenta de vanilie si le bat bine cu telul. Adaug si 500 ml de lapte cald . Pun 2 linguri de faina intr-un castronel si le oparesc cu o cana de lapte fierbine pe care il torn dintr-o data peste faina si amestec energic. Las amestecul de faina si lapte pana devine caldut si il adaug peste drojdia lichefiata. Aceasta este maiaua. Cand creste, amestec in ea(de 3-4 ori) sa-i mai piara din aere!.


        Peste faina cernuta de seara si lasata in bucatarie pun amestecul de lapte, zahar, oua si mirodenii si maiaua. Il amestec bine si framant pana cand se omogenizeaza. Daca mai trebuie lapte, mai puneti. Eu am folosit cam 900 ml. Depinde de faina. Pun aluatul la crescut, acoperit cu un servet curat, la un loc caldut. Las cam 1 ora, apoi topesc untul si il adaug treptat peste aluat si il impatur. Ridic dintr-o parte peste aluatul uns si tot asa pana se termina untul. Mai framant putin sa se incorporeze bine, presar cu faina, fac semnul crucii peste aluat si mai las la dospit vreo 3 sferturi de ora.


        Intre timp bat bine albusurile, apoi adaug vreo 8 linguri de zahar si bat iar spuma tare. Presar cacaua si amestec usor, apoi adaug treptat nucile macinate.


        Ung tavile cu unsoare: 4 tavi mai inguste(31/9 cm in partea de sus) si 2 mai mari(31/13 cm).


        Aluatul crescut il impart cu cantarul: pentru tava mica 400 de grame pentru fiecare. Aluatul ramas il impart pentru 3 tavi mai mari sau 2 tavi si fac si un Rosenkranz.


        Intind pe planseta unsa cu ulei. Ung cu ulei si sucitorul si mainile cand iau aluatul.


        Intind cam de marimea tavii bucata de aluat si pun nuca, apoi rulez. Nuca am impartit-o pentru tavile pe care le folosesc sa fie cam la fel pentru tavile de aceeasi marime.


        Termin aluatul de pus in tavi si il mai las la crescut cam 20 de minute.


        Cuptorul se aprinde inainte sa pui in tava aluatul.


        Se coc cele 4 tavi mai mici care incap deodata in cuptor, cam 45 de minute. Acum depinde ce cuptor ai, eu dupa 30 de minute am scazut putin focul. Incerci cu o scobitoare sau o spita de bicicleta pe care o am special pentru asa ceva. In partea de jos a aragazului am lasat tava de friptura sa nu se prinda.


        Dupa ce scot tavile, le mai las 5 minute asa, apoi dau cu un cutit pe margine sa nu fie prins aluat si sa se rupa cozonacul. Ii asez pe o hartie alba si ii acopar cu servet curat sa se duca la Dumnezeu”.


        Pentru Rosenkranz, am caramelizat niste zahar(vreo 5 linguri, poate) intr-o cratita si am pus-o sa se raceasca. Am intins aluatul: un dreptunghi mai ingust si am presarat cacao neagra,zahar si stafide. Cui nu-i convine poate unge cu untul(130 g) amestecat cu 6 linguri de zahar si apoi sa presare nuca. Faci un sul pe care il tai in parti egale, pe care le pui in cratita cu caramel. Normal nu se ung cu ou, dar eu am facut-o! Cacaua mea era cam obraznica si altfel am silit-o sa stea in trandafiri! Te descurci cum poti.


        Pun la copt cele 2 tavi in partea de sus si in tava mare de la aragaz cratita cu Rosenkranz, deodata, si procedez la fel.


        Atentie la cuptor, chiar jos de tot am pus o alta tava sa nu se arda! Sa rasturnati imediat pe un platou Rosenkranzu’ asta ca altfel devine beton. Eu am patit-o si am turnat niste lapte si l-am pus iar la cuptor ca nu l-am mai putut scoate! Mai ramane ceva caramel pe fundul cratitei, am pus niste lapte si a devenit un sos pe care il poti servi alaturi.


        Sa nu taiati cozonacul decat daca e rece, a doua zi e foarte bine(daca rezistati!)


        Dupa asta, chemati neamurile la chef sau ii impachetati si ii trimiteti pe avion sau autobuz in Spania. Daca va mai raman, ii puneti in punga de nylon si ii congelati (just in case!).


        Nu uitati de vecinii pe care ii chinuiti cu mirosurile. Cate un trandafir merge si pentru cei mai apropiati. Ceilalti sa-si puna pofta in cui ca sunt destule la magazine(cuie sau cozonaci)!
        Cine spune adevărul nu poate sa mulțumească pe toată lumea.

        Comentariu


        • #19
          Budinca de tăieței cu mac

          Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	budinca-de-taietei-cu-mac.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	93,7 KB 
ID:	774741


          Ingrediente
          Budinca de taietei cu mac

          250 gr taietei lati
          25 gr unt topit
          4 oua
          175 gr zahar
          300 gr smantana acra/fermentata (25%)
          coaja rasa de la 1 lamaie
          1 lingurita esenta de vanilie
          50 gr stafide
          50 gr mac macinat
          2 linguri miere
          25 gr unt
          Preparare
          Budinca de taietei cu mac

          Se fierb pastele.
          Se scurg si se amesteca cu 25 gr unt topit. Se lasa sa se racoreasca.
          Stafidele se inmoaie in apa calda (adaugati rom daca doriti). Se rade coaja de la 1 lamaie. Se macina macul cat mai fin in masina de cafea.
          Se separa galbenusul de albusul oualor.
          Se pun galbenusurile cu 150 gr zahar intr-un bol. Se freaca cu mixerul pana zaharul e topit si obtineti o crema galben-pal destul de groasa (cca 5 minute).
          Se adauga peste galbenusuri smantana, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si stafidele scurse. Se amesteca usor.
          Se pun albusurile in alt bol si se bat pana obtineti o spuma moale, care inca nu sta pe tel. Se adauga 25 gr zahar si se bat in continuare pana spuma sta pe tel.
          Se adauga spuma de albusuri peste crema de galbenusuri-smantana in trei transe, amestecand usor cu telul.
          Se adauga compozitia obtinuta peste pastele fierte in trei transe, amestecand cat mai usor sa nu se lase spuma.
          Se pune 1/3 din paste intr-o tava de aprox 28 x 18 cm (am pus hartie pe fundul ei si am uns-o cu ulei pe margini). Se presara cu 1/2 din macul macinat. Se picura deasupra 1 lingura de miere. Se aseaza deasupra 1/2 din pastele ramase. Se presara restul de mac si se picura inca 1 lingura de miere. La final se acopera totul cu restul de paste. Se pun bucatele de unt (25 gr) peste paste, pe toata suprafata tavii.
          Se coace totul la 160C timp de 40 minute.
          Se lasa sa se racoreasca apoi se poate felia. E buna calduta sau rece. Se pastreaza acoperita cu folie de plastic ca sa nu se usuce. E buna si a doua zi.

          Pofta buna!!
          Cine spune adevărul nu poate sa mulțumească pe toată lumea.

          Comentariu


          • #20
            Gulaș în pâine!

            Click pe imagine pentru versiune mai mare. 

Nume:	shutterstock_46951291.jpg 
Afișări:	1 
Mărime:	7,4 KB 
ID:	774812


            Timpi de preparare

            Timp de preparare: 40 min
            Timp de gatire: 30 min
            Gata in: 1 ore, 10 min

            Ingrediente

            4 ardei capia
            2 gogoşari
            6 cartofi
            2 morcovi
            4-5 cepe
            6 roşii
            sare
            500 g pulpă de porc
            piper boabe şi măcinat
            3 căţei de usturoi
            boia dulce şi iute
            30 ml ulei
            1 lingurita chili
            4 pâini rotunde

            Preparare

            1. Se spală bucata de carne, se taie cubuleţe şi se prăjeşte în tigaie, în uleiul de floarea-soarelui. Separat, se curăţă şi se toacă ceapa şi se adaugă în tigaie. Se amestecă bine ca să nu se prindă de tigaie.
            2. După ce s-a călit ceapa, se stropeşte cu apă călduţă şi se lasă să fiarbă la foc mic. Morcovii şi ardeii se curăţă, se taie mărunt sau se rad pe răzătoarea mare şi se adaugă în cratiţă.
            3. Gulaşul se condimentează cu sare, piper, cu boia iute şi dulce. Dacă îl preferaţi mai condimentat, se poate dubla cantitatea de boia iute şi de chili. Roşiile se opăresc, se decojesc şi se pasează cu blenderul.
            4. Piureul de roşii se toarnă în cratiţă şi se lasă să mai clocotească 5-10 minute, apoi se ia de pe foc şi se toarnă în bolurile făcute din pâine. Se mai bagă la cuptor 30 de minute şi apoi se servesc ornate cu pătrunjel verde.

            Pofta buna!!
            Cine spune adevărul nu poate sa mulțumească pe toată lumea.

            Comentariu


            • #21
              Ce bun e gulas-ul ala. Am mancat doar la restaurant, dar credeam ca si painea trebuie pregatita diferit.
              E buna orice paine rotunda?
              __________________________________
              Marius from Napoli Centrale

              Comentariu


              • #22
                Postat în original de Marius Titulescu Vezi post
                Ce bun e gulas-ul ala. Am mancat doar la restaurant, dar credeam ca si painea trebuie pregatita diferit.
                E buna orice paine rotunda?
                __________________________________
                Marius from Napoli Centrale


                Buna Marius,
                E foarte bun gulasul, am mancat facut de bunica cu paine pe vatra.
                Trebuie sa puna mai multa drojdie, ca sa poata sa tina zeama.

                Pofta buna,
                Cine spune adevărul nu poate sa mulțumească pe toată lumea.

                Comentariu


                • #23
                  Şniţel vienez

                  Prin anul 2009, intr-o deplasate in Leoben, undeva in Austria, am aflat ca snitelul Vienez se serveste cu asezonat cu putin gem de fructe de padure... Am ramas si eu mirat cand chelnerul m-a intrebat daca vreau sau nu gem, dar gazdele mi-au explicat ca aceasta este reteta traditionala...
                  MX-P / R&B / MX-S
                  "My goal is not to be better than anyone else, but to be better than I used to be."

                  Comentariu


                  • #24
                    Sunt incantata dupa ce am intrat in acest forum. Sunt un om de afaceri din București. Hobby-ul meu joacă tenis în timpul meu liber. Așteaptă cu nerăbdare să avem un timp minunat.
                    piese auto ford transit

                    Comentariu


                    • #25
                      Postat în original de Rosetionut Vezi post
                      Gulaș în pâine!

                      [ATTACH=CONFIG]12756[/ATTACH]


                      Timpi de preparare

                      Timp de preparare: 40 min
                      Timp de gatire: 30 min
                      Gata in: 1 ore, 10 min

                      Ingrediente

                      4 ardei capia
                      2 gogoşari
                      6 cartofi
                      2 morcovi
                      4-5 cepe
                      6 roşii
                      sare
                      500 g pulpă de porc
                      piper boabe şi măcinat
                      3 căţei de usturoi
                      boia dulce şi iute
                      30 ml ulei
                      1 lingurita chili
                      4 pâini rotunde

                      Preparare

                      1. Se spală bucata de carne, se taie cubuleţe şi se prăjeşte în tigaie, în uleiul de floarea-soarelui. Separat, se curăţă şi se toacă ceapa şi se adaugă în tigaie. Se amestecă bine ca să nu se prindă de tigaie.
                      2. După ce s-a călit ceapa, se stropeşte cu apă călduţă şi se lasă să fiarbă la foc mic. Morcovii şi ardeii se curăţă, se taie mărunt sau se rad pe răzătoarea mare şi se adaugă în cratiţă.
                      3. Gulaşul se condimentează cu sare, piper, cu boia iute şi dulce. Dacă îl preferaţi mai condimentat, se poate dubla cantitatea de boia iute şi de chili. Roşiile se opăresc, se decojesc şi se pasează cu blenderul.
                      4. Piureul de roşii se toarnă în cratiţă şi se lasă să mai clocotească 5-10 minute, apoi se ia de pe foc şi se toarnă în bolurile făcute din pâine. Se mai bagă la cuptor 30 de minute şi apoi se servesc ornate cu pătrunjel verde.

                      Pofta buna!!

                      ! Excelent Vreau să-l gătesc

                      Comentariu

                      Cine a citit topicul
                      Procesare...
                      X