Anunț

Adună
Nici un anunț încă.

Vă rugăm nu hrăniți trollii

Adună
Acest topic este închis
X
Acesta este un topic important.
X
X
Adună
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
 • Filtrează
 • Ora
 • Arată
Curăță tot
postări noi

 • Vă rugăm nu hrăniți trollii

  Topic preluat de pe http://www.titrari.ro, tradus din engleză de adio67.

  Trollii sunt de fapt ființe mitologice scandinave, foarte rele, care trăiesc sub pământ și nu ies niciodată la lumina Soarelui.

  Ce este un troll?

  Un "troll" al Internetului e o persoană care e încântată să semene discordie pe Internet. El (și de obicei e un "el") încearcă să pornească certuri și să supere lumea.

  Trolii văd în serviciile de comunicații ale Internetului o oportunitate convenabilă jocului lor bizar. Dintr-un anume motiv, ei nu se "prind" că de fapt jignesc persoane reale. Pentru ei, ceilalți utilizatori ai Internetului nu sunt umani, ci sunt un fel de abstracție digitală. Drept rezultat, nu au nici un fel de păreri de rău pentru suferințele pe care le produc. De fapt, cu cât produc mai multă suferință, cu atât e mai mare "realizarea" lor (așa cum o văd ei). In acest moment, anonimatul relativ al Internetului permite trolilor să prospere.

  Trolii sunt impenetrabili la critici (fie ele și constructive). Nu poți negocia cu ei; nu-i poți face să simtă rușinea sau compasiunea; nu te poți înțelege cu ei. Nu pot fi făcuți să simtă remușcarea. Dintr-un anume motiv, trollii nu se simt legați de regulile bunei-cuviințe sau responsabilității sociale.

  Poate că pare de neconceput. Puteți crede că, cu siguranță le poți scrie ceva care să-i schimbe.
  Dar un troll adevărat nu poate fi schimbat prin simple cuvinte.
  Ultima editare de clau; 14.ian.2011, 09:47.
  lemn: Waldner Dotec Carbon
  fețe: Tenergy 05/Tenergy 05

 • #2
  De ce e important ?
  Unii oameni – în special cei care sunt pe Internet de mulți ani – nu sunt deranjați de trolli și îi consideră un risc inevitabil al utilizării Internetului. Așa cum spune zicala, “Nu poți sta la picnic fără să vină furnicile”.
  Ar fi bine ca toată lumea să gândească așa, dar adevărul este că trollii descurajează lumea. Membrii fideli pot părăsi un forum din cauza certurilor iscate de trolli, iar “pândarii” (persoanele care citesc dar nu postează) se pot decide să nu se expună abuzurilor și să nu se mai implice niciodată.
  O altă problemă este că emoțiile negative stârnite de trolli se strecoară și în alte discuții. Omenii normali și afabili se pot întrista după ce citesc un schimb nervos de cuvinte între un troll și victimele sale, iar asta poate otrăvi relațiile de amiciție dintre utilizatorii vechi.
  Iar în final, trollii generează un mediu paranoic, astfel încât o critică obișnuită a unui utilizator nou poate degenera într-o izbucnire feroce și nepotrivită.
  Internetul e o resursă minunată care sfarmă bariere și înlătură prejudecăți. Trollii ne amenință plăcerea noastră de a participa la discutarea ideilor.
  lemn: Waldner Dotec Carbon
  fețe: Tenergy 05/Tenergy 05

  Comentariu


  • #3
   Ce se poate face în privința trollilor?
   Când bănuiți că cineva este un troll, puteți încerca să-i răspundeți cu un mesaj politicos și blând, pentru a vedea dacă nu cumva e doar cineva prost dispus. Uneori utilizatorii Internetului își lasă slobode pasiunile când stau așezați în siguranță în spatele tastaturii. Dacă le ignorați izbucnirea și le răspundeți într-o manieră cumsecade, de obicei se calmează.
   Totuși, dacă persoana persistă, și pare să-i placă să producă neplăcere, singura poziție eficientă e să urmați următoarele:
   Singurul mod de a trata cu trollii e să vă limitați reacțiile, reamintindu-le celorlalți să nu le răspundă trollilor.
   Când încerci să te înțelegi cu un troll, aceasta câștigă. Când insultați un troll, acesta câștigă. Când țipați la un troll, acesta câștigă.
   Singurul lucru pe care trollii nu-l suportă e să fie ignorați.
   lemn: Waldner Dotec Carbon
   fețe: Tenergy 05/Tenergy 05

   Comentariu


   • #4
    Ce nu trebuie făcut
    Cum am mai spus, e inutil să încercați să “vindecați” un troll de obsesia lui. Dar poate că pur și simplu nu suportați mediul ostil pe care îl crează un troll și doriți să vă eschivați.
    Dacă faceți acest lucru, atunci, pentru binele celorlalți utilizatori, nu publicați un dramatic mesaj “de adio”. Asta îl convinge pe troll că a câștigat bătălia. Nu există, poate, nici o altă variantă de mesaj pe care să o puteți scrie, și care să afecteze la fel de mult ca un anunț că plecați din cauza ostilității pe care trollul a aprins-o.
    Dacă simțiți că trebuie să spuneți ceva, un mesaj discret către moderator (sau alți utilizatori, dacă le aveți adresele de e-mail) e cea mai bună acțiune. Dacă, din întâmplare, ați scris mesajul într-o stare de agitație, o idee bună e să mai așteptați vreo oră, iar apoi să-l mai citiți încă o dată înainte să-l trimiteți. Asta v-ar putea scuti de necazul de a spune lucruri pe care nu doreați de fapt să le spuneți unor persoane pe care le simpatizați.
    lemn: Waldner Dotec Carbon
    fețe: Tenergy 05/Tenergy 05

    Comentariu


    • #5
     Provocarea Webmaster-ului
     Când trollii sunt ignorați, ei își întețesc atacurile, căutând cu disperare atenția după care tânjesc. Mesajele lor devin în ce în ce mai insistente, și publică din ce în ce mai mult. Ca o alternativă, pot să protesteze că le este încălcat dreptul la liberă exprimare – vom discuta mai târziu de asta.
     Moderatorul unui forum poate că nu va reuși să șteargă imediat mesajele unui troll, dar le va fi cu mult mai greu să-și facă treaba dacă mesajele trollilor au numeroase reply-uri. Ei mai sunt fortați și să decidă dacă să șteargă sau nu mesajele de la oamenii bine intenționați, care au efectul neașteptat de a încuraja trollii.
     Unii moderatori trebuie să îndure criticile unor utilizatori care îi consideră “dictatori”, și că n-ar trebui să șteargă nici un mesaj. Acești oameni pot fi dezinformați, și pot să ajungă la această părere ca urmare a parcurgerii mesajelor rămase în urma trollilor, și nu-și dau seama că moderatorul a șters deja cea mai oribilă parte din ele. Reamintiți-vă că trollul are încă o alternativă dacă mai are ceva de spus: sunt serviciile de găzduire gratuită pe Internet ale forumurilor. Așa că trollul își poate face propriul său forum, unde poate lua propriile sale decizii asupra tipului de conținut pe care îl agreează.
     Cât de mult să ne așteptăm de la un moderator când e vorba să păstreze principiile liberei exprimări ? Unii trolli găsesc că e o distracție să afle care e punctul în care cedează un anume moderator. Ar putea să posteze zeci de mesaje, fiecare din ele conținând 400 de linii de litera J. Aceasta e o formă de exprimare, să fie siguri, dar găsiți că e de datoria voastră să acceptați asemenea oameni ?
     Dar poate cea mai dificilă sarcină a moderatorului e să decidă dacă să ia măsuri împotriva unui troll pe care câțiva îl găsesc amuzant.. Unii trolli au o scânteie de creeativitate, pe care decid s-o irosească purtându-se ca niște rebeli. Există o anume plăcere perversă în a-i urmări pe unii din ei. În cele din urmă, totuși, moderatorul trebuie să decidă dacă trollului chiar îi pasă să facă spectacol pentru ceilalți participanți la forum, sau face spectacol pentru un singur spectator – el însuși.
     lemn: Waldner Dotec Carbon
     fețe: Tenergy 05/Tenergy 05

     Comentariu


     • #6
      Cum rămâne cu libertatea de exprimare?
      Când trollii observă că li se rezistă eforturilor lor, adeseori se plâng că le este încălcat dreptul la liberă exprimare. Să examinăm această afirmație.
      Deși majoritatea oamenilor de pe Internet sunt apărători înfocați ai liberei exprimări, totuși acest lucru nu e ceva absolut; practic, există limitări. de exemplu, nu poți striga “Incendiu !” într-o sală de cinema plină, si nu poți face glume în legătură cu o bombă când te urci într-un avion. Acceptăm aceste limitări pentru că le recunoaștem si servesc unui scop mai bun. Un alt exemplu bun e controlul spectrului frecvențelor radio. Poate doreați să vă faceți o stație radio puternică prin care să ve faceți publice ideile, dar nu puteți face acest lucru fără o licență. Din nou,e o limitare practică: dacă fiecare ar emite fără restricții, repercursiunile ar fi să ne plictisim în cel mai bun caz, și să ne punem viața în pericol în cel mai rău caz.
      Exemplul cu radioul mai este bun și din alt motiv: atât timp cât nenumărați oameni au dreptul legitim de a folosi comunicațiile radio, e important să ne asigurăm că nimeni nu monopolizează canalele. Nu sunt foarte multe canale radio libere pe fiecare frecvență, iar acestea trebuiesc împărțite de către toată lumea.
      Când un troll atacă un forum, în general postează foarte multe mesaje. Chiar dacă mesajele sale nu sunt neapărat agresive, ele pot fi atât de numeroase încât îneacă conversațiile obișnuite (fapt cunoscut drept “flooding”). Nu e nevoie să mai spunem că nimeni nu are voie să monopolizeze un canal doar cu propriile sale opinii.
      Ultimul răspuns legat de “argumentul “ libertatății de exprimare e acesta: deși s-ar putea să avem dreptul să vorbim despre orice dorim, nu avem dreptul să o facem oriunde dorim. Deși vă deranjează că vecinul dvs. nu și-a tuns peluza de 2 luni, nu aveți dreptul să i-o spuneți în față în propria-i sufragerie. In mod similar, dacă un moderator îi spune unui troll că nu e binevenit, trollul nu are “dreptul” să rămână. Acest lucru e și mai adevărat în cazul numeroaselor servicii de liberă comunicație oferite de Internet (în cazul sistemelor cu plată, trollul poate să ceară returnarea banilor).
      lemn: Waldner Dotec Carbon
      fețe: Tenergy 05/Tenergy 05

      Comentariu


      • #7
       De ce fac ei asta ?
       Din dorința de afirmare.
       Utilizatorii de Internet obișnuiți știu cât de plăcut este atunci când cineva le răspunde la ceva ce au scris ei. E o întâlnire a minților, ceea ce reprezintă atât o emoție intelectuală, dar și o recunoaștere a valorii cuiva – iar asta poate fi o răsplată foarte satisfăcătoare emoțional.
       Trollii caută să obțină atenție, și nu le pasă dacă aceasta este pozitivă sau negativă. Ei văd internetul ca pe o oglindă în care se pot admira într-o transă narcisistă.
       Dacă doriți o analiză mai profundă, poate că un psiholog vă poate spune mai multe în această privință.
       lemn: Waldner Dotec Carbon
       fețe: Tenergy 05/Tenergy 05

       Comentariu


       • #8
        Concluzie
        Data viitoare când sunteți pe forum și vedeți un post al cuiva despre care credeți că este un troll, și simțiți nevoia să-i răspundeți, scrieți pur și simplu un mesaj intitulat “Alertă la troll “ și scrieți doar atât.
        Singurul mod de a trata cu un troll este să vă limitați reacțiile în a le reaminti celorlalți să nu le mai răspundă trollilor.
        Postând un asemenea mesaj, îl anunțați pe troll că știți ce este, și că nu vă veți lăsa antrenat de ciudatul său hobby.
        Internetul e o splendidă și întâmplătoare colecție de articole, atât serioase, cât și lipsite de importanță. Pentru că e atât de liber, era de așteptat să fie și probleme. Cred că ne putem bucura mai bine de el dacă tratăm tot ce se întâmplă online cu un umor sec și o simplă ridicare din umeri.
        lemn: Waldner Dotec Carbon
        fețe: Tenergy 05/Tenergy 05

        Comentariu

        Cine a citit topicul
        Procesare...
        X