Legea Educației Fizice și Sportului nr. 69/2000, art. 47:
Organizatorii de activități și competiții sportive sunt obligați să asigure măsurile necesare pentru protecția, siguranța și sănătatea participanților, inclusiv asistența medicală pe durata desfășurării activităților.
Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1092/2006 este documentul principal care detaliază ce tip de asistență medicală este necesară la manifestările sportive, în funcție de numărul participanților, tipul sportului și nivelul de risc.
➤ În funcție de tipul activității sportive și numărul participanților, sunt prevăzute trei niveluri:
🏓 În cazul concursurilor AmaTur:
▶️ Dacă ai:
✔️ NU ești obligat legal să ai ambulanță cu echipaj medical.
✔️ Este suficient:
Organizatorii de activități și competiții sportive sunt obligați să asigure măsurile necesare pentru protecția, siguranța și sănătatea participanților, inclusiv asistența medicală pe durata desfășurării activităților.
Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1092/2006 este documentul principal care detaliază ce tip de asistență medicală este necesară la manifestările sportive, în funcție de numărul participanților, tipul sportului și nivelul de risc.
➤ În funcție de tipul activității sportive și numărul participanților, sunt prevăzute trei niveluri:
Tip competiție | Număr participanți | Risc | Cerințe minime |
Activități sportive recreative/amatori | sub 100 | scăzut | Trusă + cadru medical |
Competiții locale, regionale | 100–300 | moderat | Cadrul medical obligatoriu (asistent/medic) cu trusă + plan intervenție |
Competiții mari, oficiale | peste 300 | potențial crescut | Ambulanță + echipaj (minim BLS – basic life support), eventual medic |
▶️ Dacă ai:
- Sub 300 de participanți,
- Sport cu risc redus (tenis de masă),
- Sală de sport închisă,
- Eveniment la nivel local sau regional,
✔️ NU ești obligat legal să ai ambulanță cu echipaj medical.
✔️ Este suficient:
- 1 asistent medical (sau medic) prezent în sală pe toată durata evenimentului;
- 1 trusă de prim-ajutor completă;
- 1 plan rapid de intervenție (apel la 112, locație cunoscută, acces facil în sală pentru ambulanță în caz de nevoie).
Subsemnatul(a) ... conform tabel ... declar pe propria răspundere că: | ||
- Am luat la cunoștință și sunt de acord cu Regulamentul AmaTur 2025 si regulamentul specific turneului la care particip; | ||
- Nu sufăr de nici o afecțiune medicala care să îmi pericliteze starea de sănătate în timpul desfăsurării competiției și îmi asum întreaga responsabilitate medicala în ceea ce privește participarea mea la Turneul; | ||
- Particip voluntar, pe proprie răspundere, în deplină cunoștință de cauză a stării mele de sănătate. Organizatorul nu răspunde pentru incidente survenite ca urmare a unor afecțiuni medicale preexistente nedeclarate. | ||
*Art. 326 Cod Penal – fals în declarații (dacă cineva ascunde afecțiuni); *Legea 46/2003, art. 13 – pacientul are dreptul de a refuza intervenția medicală, dar și obligația de a-și asuma riscurile; *Organizatorul a oferit minimul legal (asistent medical + trusă), conform Ordinului MS 1092/2006. |
Comentariu