Dragi prieteni,
Am citit cu atentie parerile, propunerile sugestiile d-vs si toate acestea par intemeiate. Pentru marea majoritate a participantilor se pare ca turneul nu a fost prea fericit…
Nu vreau sa comentez conditiile oferite, dar tin sa prezint cateva puncte de vedere si sugestii care ar putea imbunatati conditiile pe viitor.
1 Oficialii unui turneu A+
Pentru buna desfasurare a unui turneu A sau A+ sunt necesare 3 persoane cu atributii de management:
- Coordonatorul zonei (sau unul din coordonatorii principali) care verifica, urmareste si accepta desfasurarea turneului conform prezentarii si conditiilor minim acceptate in Amatur;
- Organizatorul turneului coordoneaza asigurarea conditiilor pentru desfasurarea turneului
- Organizatorul tehnic, cel care coordoneaza desfasurarea (tehnica) a turneului, verifica cursivitatea acestuia pe baza unor chei de timp si cere organizatorului de turneu masuri pentru pastrarea unui ritm bun al turneului.
Toti cei 3 oficiali au toate parghiile pentru ca turneul sa nu aiba probleme organizatorice. Eroarea sau neatentia unuia se rasfrang asupra tuturor.
2 Dimensiunile spatiului de joc
Dimensiunea standard a terenurilor de handbal omologate este de 40x20 m. Daca ne raportam la acestea, fiecare sala cu teren de handbal omologat poate primi 16 mese cu dimensiuni de 5x9,5-10 m (cu culoar pe mijloc). Acest spatiu este optim si verificat de sute de ori.
Pentru un numar de 20 de mese, ar fi necesar un spatiu suplimentare de MINIM 2 m in fiecare laterala sau minim 3 m in spatele fiecarei porti, astfel incat dimensiunile minime sa poata fi:
4,8m x 9,5 m sau 5m x 9 m
Pentru respectarea acestor dimensiuni, fiecare coordonator poate sa accepte (sau nu) omologarea spatiului pentru turneul A+.
3 Numarul de participanti
- In decursul a 12 ani de Amatur, am avut posibilitatea sa verific multe formule de joc. Limita maxima actuala (6 juc/masa dimineata + 3 juc/masa dupa amiaza) este o limita acceptata si verificata in multe turnee A si A+. De fiecare data, atunci cand toate conditiile au fost respectate, timpul de joc pentru fiecare participant nu a deposit 8-9 ore. Din pacate, orice rabat la conditiile cerute se transforma in intarzieri pentru participantii din fazele finale.
4 Cresterea sau reducerea numarului de participanti la turneele A+
- Numarul de participanti la turneele Amatur este intr-o crestere stabila, iar oferta pentru turneele A+ a coordonatorilor ar trebui sa se plieze pe cerere si nu sa devina o frana.
De aceea, solutia corecta ar fi de marire a numarului de locuri disponibile, corelat insa cu numarul de participanti. Numarul anual de turnee A+ nu ar trebui insa crescut, pentru a nu rarefia participarea la turneele TOP si pentru a facilita inatlnirile celor mai buni participanti din tara. Sunt disponibile doua variante:
- Desfasurarea in doua zile consecutive. Am initiat si am promovat acest desfasurator, cu mentiunea ca duminica ar fi mai potrivita o singura sesiune, cea de dimineata sau, dupa amiaza pt incepatori, majoritatea fiind din zona.
- Desfasurarea in locatii/localitati/judete/zone apropiate, concomitent, la aceeasi data a doua turnee cu categorii diferite. Ar fi 4x2=8 turnee, cate unul in fiecare zona; un an O+I, un an A+E Acesasta metoda este probabil cea mai potrivita pentru viitorul turneelor A+.
Practic, turneul A+ din iunie 2019 poate fi spart in doua turnee separate:
- Avansati+Elite la Ploiești,
- Open + Incepatori la București ; Anul urmator, categoriile se vor inversa. LA fel, pt zonele 1+2; 5+6, 7+8.
Aceasta modalitate ar permite fiecarei zone sa aiba un turneu A+ pe an, ar degreva turneele de aglomeratii si ar micsora numarul de kilometri parcursi de amaturisti.
5. Inca o idee: Dorinta coordonatorilor de a oferi fiecarui participant sansa de a fi prezent la cat mai multe turnee A+ nu are legatura cu eventualul castig din taxele uneori cam mari incasate de organizatori.