Cauza ce duce la cresterea, marginala, in greutate este apa absorbita (ma refer la cea intrata in volumul lemnului si care se leaga fizico-chimic de lignina din componenta lemnului - pliculetele de silicagel te scapa de cea adsorbita si nu absorbita) . Adsorbtia se refera la apa legata superficial, la suprafata lemnului, cea absorbita, in volum). In plus, pliculetele de silicagel trebuie reactivate din cand in cand (in cuptor la 110-120 C, pt 2 ore, sa scoti apa retinuta in ele, daca chiar vrei asta, dar nu are sens, decat daca pachetul e inchis perfect ermetic, altfel, procesul fiind guvernat de echilibrul termodinamic al presiunii de vapori

, in scurt timp se ajunge la echilibru).
Stiu ca suna pompos, dar asta e partea stiintifica. Revenind pe pamant, cand primesc intrebari de genul acesta de la studenti, ii lamuresc simplu. Ii intreb "la ce temperatura emite apa vapori?" r. de la studenti, uimitor de multi

: "la 100 C, orine stie!", adica, hai Profu', ne iei de fraieri? - si apoi intrebarea mea de baraj "si atunci cand mergem prin ceata, fierbem?

. E distractiv sa le vezi fetele. Raspuns: la orice temperatura cuprinsa intre punctul triplu al apei (ce e asta? Alta lectie de 2-3 pagini

) , adica intre 0,01 C si 100 C, asa ca acceptati ideea ca in orice moment suntem inconjurati de vapori de apa. Cat de mult? Aici cuantificam prin umiditatea relativa - 100% nu inseamna ca inotam, ci ca la 100% umiditae relativa s-a atins presiunea de saturatie a vapirilor de apa si este maxim de umiditate in aer.
De ce unele lemne iau mai mult sau mai putin? Depinde daca ultimul strat de lemn este lacuit sau nu, daca fibra este mai compacta sau mai poroasa sau daca lemnul este compozit (structrile de fibre microporoase de C, Zy, Al absorb chiar mai bine).
Sursa principala nu este totusi atmosfera, ci lipiciul apos. Pus pe lemn, o parte se evapora, iar pentru parte dinspre lemn, apa din lipici este adsorbita si absorbita. E si aici un mecanism specific de echilibru, dar cred ca v-am plictisit destul (deh, vacantele astea, nu mai am audienta de... torturat

).
Este procesul reversibil?
Da, dar risti sa compromiti integritatea structurala - mai pe scurt, risti sa crapi lemnul daca nu o faci corect, si, oricum, intr-o luna o iei de la capat, asa ca pt mine, problema asta este doar de interes stiintific, eu las lemnele (nu ca am prea multe, doar 5) sa isi traiasca viata lor asa cum vor ele.
Se poate masura/cuantifica efectul?
Da, exista conductometre speciale pt lemn si beton (absorbtia apei conduce la cresterea conductivitatii electrice). Eu am unul, daca vreti, vb si vi-l aduc pt satisfacerea curiozitatii.
Poate fi prevenit, incetinit procesul?
Da, daca te uiti la paleta ca la Sfantul Graal, o pui in Fort Knox, safe, temperatura, ventilatie si umiditate controlate si o tii drept colateral pebtru ipoteca de la casa

.
Are sens?
Opinie personala: nu. Doar transpiratia de pe mana cu care joci va cantari mai mult.
Mulțumesc mult pentru atentie si scuze pt lectia de... plictiseala.