Dacă asta este prima ta vizită, asigură-te că
ai verificat secțiunea Întrebări Frecvente prin click pe
linkul de mai sus. Poate va trebui să te înregistrezi
înainte de a putea posta: dă click pe linkul de înregistrare de mai sus pentru a continua. Pentru a vedea mesaje,
selectează forumul pe care vrei să-l vizitezi din selecția de mai jos.
"Dacă scrumbia-i sărată-afumată, dichisită cu peștișori de ceapă, pătrunjel și-o ploiță de oțet bun și parfumat se poate servi ca salată, iară unii ?i mai pun și o lingură-două de ulei de măsline ? doar e salată ? să alunece, alții puț?nă boia, pentru culoare, alții, cei cu relații și prieteni pe alte meleaguri binecuv?ntate, pun, de data asta în pahare, tot ca să alunece, o țuică de Năsăud, o pălincă din aceea gălbuie, făcută sub perii Mariei Tereza, unde vin urșii și se-mbată de la poama căzută în iarbă.
Dar eu am altă idee, trăită și răsverificată, an de an, în Delta Dunării: ce poate merge cu sărătură, acritură și ceapă? Doar o bute de vin!
Și ce vin se poate bea cu butea? Aligot?-ul de Sarica Niculițel, spumeg?nd vesel în căni, proaspăt și prietenos cum nu e lumea în care trăim."
"Dacă scrumbia-i sărată-afumată, dichisită cu peștișori de ceapă, pătrunjel și-o ploiță de oțet bun și parfumat se poate servi ca salată, iară unii ?i mai pun și o lingură-două de ulei de măsline – doar e salată – să alunece, alții puț?nă boia, pentru culoare, alții, cei cu relații și prieteni pe alte meleaguri binecuv?ntate, pun, de data asta în pahare, tot ca să alunece, o țuică de Năsăud, o pălincă din aceea gălbuie, făcută sub perii Mariei Tereza, unde vin urșii și se-mbată de la poama căzută în iarbă.
Dar eu am altă idee, trăită și răsverificată, an de an, în Delta Dunării: ce poate merge cu sărătură, acritură și ceapă? Doar o bute de vin!
Și ce vin se poate bea cu butea? Aligot?-ul de Sarica Niculițel, spumeg?nd vesel în căni, proaspăt și prietenos cum nu e lumea în care trăim."
Recunosc, m-ai "ametit" cu retetele (chiar daca sunt preluate de la regretatul RAR), Marcele. (Creanga ar fi mandru de slova-ti ). Mersi !
Va doresc un turneu ... delicios !
Recunosc, m-ai "ametit" cu retetele, Marcele. Mersi!
Va doresc un turneu ... delicios!
După un post "greu" în care m-am subțiat în talie cu 10% îmi fac poftă și curaj, atât mie cât și invitaților, la ultima dezlegare la pește înainte de mesele copioase ce ne așteaptă de Paște.
Ș-apoi ce slovă cu descântec de așezat în jurul mesei să alegi, dacă nu cea a lui Radu Anton Roman, care numai din poveste rânduiește cele trebuincioase imaginației celui mai puțin pofticios mesean transform?nd-ul într-un adevarat gurmand.
Din Babadag la Amatori:
Peiu Cosmin
Samoila Ion
Benko Paul
Nicolae Gabriel Cu scrumbia in meniu!
Domnilor, trag samă c-ați vrut a scrie: Cu scrumbia în traistă!
Că la Galați, zburdalnica, nu mai vrea să muște - abia de-am mai tras la mal o duzină de "săltărețe". Umbă vorba prin târg c-au pus tulcenii zăgaz pe Dunăre.
Inscrieri Open + Amatori- on 02.04.2015 at 14:35:00
1. Ion Marius - Brăila - 21 - 28,74 - OL
2. Wischegg Robert - Galați - 35 - 23,62 - O
3. Voinea Sorin, Galați - 162 - 19,4 - O
4. Ionita Valentin, Galați - 191 - 18,05 - O
5. Arion Costel, Marasesti - 206 - 15,87 - A
6. David Madalina, Barlad - 281 - 14,33 - ALF
7. Pintilie Nela, Galați - 285 - 17,11 - ALF
8. Florea Gigi, Galați - 299 - 13,29 - AW
9. Stolearenco Igor, Galați - 318 - 11,44 - A
10. Giosan Marcel, Galați - 319 - 11 - A
11. Chiscop Bogdan, Galați - 361 - 12,98 - AJ
12. Peiu Cosmin, Babadag - 399 - 14,43 - A
13. Samoila Ion, Babadag - 475 - 13,6 - A
14. Zainescu Corneliu, Galați - 482 - 15,65 - AW
15. Mitu Manuel, Galați - 519 - 11 - A
16. Mureșan Ioan, Galați - 520 - 9,28 - AW
17. Panait Adrian, Brăila - 600 - 8,23 - AW
18. Constantinescu Rares, Brăila - 660 - 8,14 - AJ
19. Tihan Silviu, Brăila - 667 - 9,16 - A
20. Gaitan Tiberiu, Brăila - 679 - 15,67 - A
21. Ilie Octavel, Brăila - 791 - 17 - A
22. Anghel Adrian, Brăila - 794 - 8,8 - A
23. Budescu Marian, Galați - 881 - 7,05 - A
24. Roscan Nicusor, Brăila - 889 - 10 - A
25. Gutu Victor, Galați - 908 - 16,5 - A
26. Lascan Mirel, Umbraresti - 928 - 10,33 - A
27. Ionescu Vlad, Brăila - 1019 - 7,25 - AJ
28. Stoian Nicolae, Brăila - 1048 - 9 - A
29. Podasca Traian, Galați - 1052 - 7 - A
30. Dobrila Petru, Brăila - 1058 - 16 - A
31. Toma Andrei, Brăila - 1094 - 6,5 - AJ
32. Benko Paul, Babadag - 1278 - 7,67 - A
33. Cojocaru Mitica, Brăila - 1291 - 11 - A
34. Predescu Adrian, Brăila - 1339 - 7,5 - A
35. Vasile Daniel, Brăila - 1540 - 8 - A
36. Mocanu Anca, Brăila - 1553 - 6 - AJF
37. Morun Marian, Brăila - 1556 - 5 - A
38. Pacleanu Mihai, Brăila - 1831 - 5 - A
39. Moise Viorel, Brăila - nou - 0 - A
40. Constantinescu Mihai, Brăila - nou - 0 - A ----------------------------------------- Lista de asteptare:
1. Nicolae Gabriel, Babadag - - -
2. Roscan Valerica, Brăila - - -
Am avut o dublură pe listă (Moise Mihai + Moise Viorel). Studiem posibilitatea de a mai suplimenta fie numărul de mese - în sala de la etaj - fie de a face grupe de cinci jucători din care se califică primii patru, sistemul superioare + eliminatoriu rămânând neschimbat și de a face grupe de repoziționare pentru locurile 5 necalificate în grupele superioare. Vom anunța vineri seara.
Leitmotivul turneului de sâmbătă fiind "scrumbia" nu puteam să o lăsăm în afara diplomelor, așa că am "plantat" o săltăreață și pe lacul din mijlocul ierbii verzi de acasă.
La Brăila, a vorbi despre scrumbie ?nseamnă a pătrunde într-un spațiu aproape sacru.
Scrumbia migrează numai în aprilie în apele dulci, ca să-și depună icrele și astfel Alosa Pontica (scrumbia de mare) se transformă în r?vnita Alosa Immaculata (scrumbia de Dunăre).
Acum e foarte grasă - practic, o poți praji, pe urmă, în grăsimea proprie.
E grăbită, înaintează cu 50 km/h pe fundul Dunării și e ușor de prins, pentru ca e ?nfometată și devine răpitoare.
Acum, în aprilie, scrumbia e unică. Așa, ca un miel de Paști sau ca un porc de Crăciun. De aceea e așa de căutată.
După ce depune ouăle, cade într-o avansată stare de epuizare și puține exemplare se re?ntorc în mare.
La scrumbie, instrumentele de pescuit sunt unice: setci de 28 ochiul. Se pot prinde 300 de scrumbii la o sculă de 100 de metri. E nevoie de doua persoane care ?să dea?, și numai din barcă. Iscusința bucătarului:
Peștele nu se spală. Se clătește doar puțin în apă și se pune la fiert sau la prăjit cu tot cu s?nge, care are contribuția lui. Ca să faci o scrumbie prăjită, trebuie să știi câteva trucuri: un tabiet grecesc ne ?nvață că ea trebuie pregătită la foc încet și, când ai ?ntors-o pe o parte, n-o mai sucești de multe ori (o singură dată e de ajuns, ca să iasă în sucul propriu). Focul trebuie să fie molcuț, pentru ca scrumbia să se facă în grăsimea proprie. Se pun de toate: sare, dafin, cimbru. O ceapă verde înlocuiește orice alt ingredient. Numai mămăliguța n-o poți înlocui cu nimic. La pește, merge o țuică bună înainte de masă, din prune, corcodușe și caise, ca în Balta Brăilei. Se merge cu un singur pahar și pescarii beau pe rând. Dacă cineva sare rândul, nu mai are noroc la pescuit.
?n ideea de a avea simțurile cât mai ascuțite m?ine pentru a simți plenar atât topspin-ul cât și scrumbia vă urez noapte liniștită ridicând un pahar de numai 12 anișori în cinstea oaspeților de m?ine, unul de 15 anișori pentru un turneu reușit și nu în cele din urmă unul de 18 anișori pentru o scrumbie memorabilă.
P.S.
Dacă cumva ?nt?rzii dimineață, posibil să fie din cauză că nu prea se mai potrivește dopul la mini-sticlă.
Comentariu