Nu cred ca o sa vezi diferente care pot fi scoase in evidenta procentual.
Simtul unui lemn este ceva complet personal.
O sa dau un exemplu: eu prefer lemnele fara materiale compozite. Daca imi pui in mana un lemn cu carbon laminat, gen Primorac Carbon sau Schlager Carbon, Gergely sau asemanatoare, eu zic ca sunt prea rigide si prea rapide pentru stilul meu de joc. De asemenea, feedback-ul oferit mainii este mic. Totusi, daca esti jucator profesionist, aceste lucruri conteaza mai putin, pentru ca faci antrenament mult si te obisnuiesti relativ repede cu un lemn. Eu joc de doua ori pe saptamana => imi trebuie un material cat mai potrivit pentru stilul meu (care evolueaza greu) si cu o viteza pe care o pot controla si, de asemenea, sa-mi ofere feedback pe care creierul meu sa-l poata interpreta cat mai repede si mai bine. Daca vibratia este prea scurta, n-am timp s-o interpretez corect si voi gresi o lovitura care imi iese de obicei. Daca are o vibratie prea lunga, atunci voi sti ce sa fac, dar una din consecintele vibratiei mai lungi poate fi dwell-time prea mare (sta mingea prea mult timp in paleta) si voi gresi din nou. Totodata, un lemn care vibreaza tare poate sa creeze impresia unui control bun, dar realitatea sa fie alta.
In functie de nivelul tau de joc, de stil, materiale, vei prefera un anumit model de lemn - de aceea sunt milioane de modele de lemn.
Acum, luand in considerare lemnul vechi vs lemnul nou, multe pot fi diferite. Lemnul este un material organic, natural, nu neaparat identic in intreaga sa masa, desi vorbim de aceeasi esenta. Unele zone pot fi mai tari, altele mai moi. Chiar folosind aceleasi esente si metode de lipire, gradul de umezeala si de densitate a materialului pot dicta diferente majore in comportamentul ansamblului de placi lipite (lemnul de paleta). Introducerea unui material compozit minimizeaza, dar nu anuleaza aceste diferente. In fine, un lemn vechi poate fi mai uscat decat unul nou (apa se evapora) sau nu (lipirea cu adeziv pe baza de apa creeaza o umidificare suplimentara, daca lemnul nu este lacuit).
Concluzia intregului meu bla-bla: un lemn vechi POATE FI MAI BUN ca unul nou, dar NU ESTE OBLIGATORIU. Depinde de prea multi factori pentru a emite o asemenea parere radicala.