Pittis Show - Led Zeppelin (16)
Pittis Show - Led Zeppelin (16)
Numele de
Zeppelin nu va fi batjocorit niciodată de o bandă de derbedei iconoclaști, declara în 1970 contesa
Eva von Zeppelin, văduva celebrului inventator. Ei bine, da. A avut dreptate. Numele de
Zeppelin n-a fost batjocorit de cei patru muzicieni, care îndrăzniseră să-l folosească, ci a fost transformat de aceștia într-un mit, mitul
Led Zeppelin. Puteți să vă dați seama și singuri de acest lucru, ascult?nd emisiunea:
Pittiș Show.
?n emisiunea trecută am avut ocazia să aflăm mai toate datele necesare, precursoare lansării americane a grupului
Led Zeppelin, oprindu-ne la prima melodie cântată în concertul din 25 decembrie 1968 în New York. Am vorbit ceva mai mult, cum era și firesc, despre
Jimmy Page ? cel cu ideea noului stil. înainte de a ne continua audiția muzicală, să ne ocupăm puțin de solistul vocal ?
Robert Plant.
?n 20 August 1948, într-un sat din apropierea orașului
Wolverhampton, ținutul
Black Country, o zonă carboniferă, se năștea în casa unui inginer Robert și a soției sale Ann ? un băiat.
I s-a spus Robert.
Robert Anthony. Robert, nu din lipsă de fantezie, ci dintr-o tradiție. Robert se numise și bunicul lui și străbunicul lui și stră-străbunicul lui, s.a.m.d.
Părinții mei ? spune
Robert Plant ? nu se deosebeau de ceilalți locuitori. Duceau o viață liniștită, cultivându-și grădina și bucurându-se de fructele vieții. Că aceste fructe ale vieții erau cam greu de găsit în
Wolverhampton e lesne de imaginat. A urmat, bineînțeles, școala, cu nelipsitul meci de fotbal de după ore. Robert era destul de mic (8-9 ani) când Rock`n`Roll-ul își făcea prima incursiune în conștiința britanică, dar la fel ca atâtea milioane de copii și tineri de pe întreg pământul, a fost de la început captivat de Rock`n`Roll pentru că el ?i oferea eroi, muzică și speranță. A început să asculte din ce în ce mai multă muzică, deci, placându-i mai mult folk-ul, gen:
Joan Baez,
Woody Guthrie, iar mai târziu blues-ul, ajung?nd prin
Otis Rush și
Buddy Guy la vedetele anilor `30, precum
Big Bill Broonzie și
Big Joe Williams. Din când în când își mai găsea timp să se ducă și la meciurile de fotbal ale echipei lui favorite ?
Wolverhampton Wanderers (normal, nu-i așa?). A doua dragoste, cea pentru fotbal, l-a făcut să ia deseori parte la meciuri amicale, în scopuri de binefacere, alături de
Rod Stewart și
Elton John.
Primul disc pe care și-l amintește să-l fi avut a fost un single al grupului
Smokey Robinson & The Miracols:
Shop Around, lui Robert plăcându-i mai mult fața a doua ?
Who`s Lovimg You. Astfel, a urmat o perioadă des studiu a sunetului motown și tamla, cu
Temptations,
Supremes ? cu
Diana Ross,
Marvin Gaye și alții. La
Elvis a ajuns ceva mai târziu, abia după ce acesta plecase în armată, dându-și seama de valoarea lui tocmai când el lipsea deci. A început să cânte la 15 ani. Era un șoc veritabil să vezi un copil căruia nu-i dăduseră încă tuleiele ? după declarațiile lui ? apărând în public cânt?nd la muzicuță compozițiile unor trecuți prin viață ca
Muddy Waters și
Big Joe Williams, în care aceștia își povesteau experiențele prin care trecuseră. Tot atunci, la 15 ani, l-a ?nt?nit pe
John Bonham, de aceiași vârstă cu el, poreclit ?
Bonzo?, cu care a cântat în primul său grup
The Crawling King Snakes. Bonham i-a spus lui Plant: ?Ascultă! Eu sunt cel mai bun baterist din oraș, tu cel mai bun vocalist. Cred că a sosit momentul să cântăm împreună.? N-aveau decât 15 ani.
Următoarea lor formație a fost
Band of Joy (Grupul bucuriei), iar mai târziu,
Robert Plant a făcut cuplu cu celebrul
Alexis Korner, cutreierând împreună orașele cu concerte puternic orientate spre blues.
Singura înregistrare a acestui moment ați ascultat-o în emisiunea trecută.
Și acum să ne ?ntoarcem la albumul de debut al grupului
Led Zeppelin. A doua bucată de pe acest album ?
Babe I`m Gonna Leave You, reprezintă cel mai bun indiciu asupra direcției pe care dorea să o urmeze grupul. Calma introducere de chitară acustică pregătește intrarea vocii lui
Robert Plant într-un stil mai aproape de folk, dar care sporește tensiunea spre explozia electrică produsă destul de rapid. Vocea capătă contur prin folosirea ecoului, bateria este grea, obsesivă, sunetul chitarei acustice intră în competiție cu ritmica electrică, toate acestea cre?nd un nou sound, dur, dar luminos, exact după dorințele lui
Jimmy Page. înregistrarea nu prezintă nimic din sofisticările pe care le vor dezvolta mai târziu Zeppelin-ii, dar reprezintă o excursie, un ?trip? ? cum se spune, plin de candoare copilărească, într-un ținut nou, care va deveni emblematic pentru membrii formației.
Babe I`m Gonna Leave You, compoziție Page:
?Iubito, o să te părăsesc,
Iubito, o să te părăsesc, ?ți spun iubito, să știi, o să te părăsesc.
O să te părăsesc când va veni vara,
Și va veni vara repede, va veni vara continuă.
Iubito, iubito, iubito, nu vreau să te părăsesc.
Nu glumesc femeie, trebuie să o întind.
Da, n-ar trebui să fiu aici, zău că trebuie s-o întind,
?mi aud chemarea, chemarea înapoi acasă.
O, știu, știu, știu. Niciodată, niciodată nu te voi uita iubito.
Dar trebuie să plec din locul astă, trebuie să te las.
Iubito, n-auzi și tu chemarea?
Știu, știu că-i bine să te am înapoi, iarăși.
Și știu că-ntr-o bună zi așa se va întâmpla.
O să ne plimbăm în parc în fiecare zi,
?n fiecare zi vei auzi ce-ți spun.
Iubito, așa va fi.
Tu mă faci fericit când ceru-i cenușiu,
Dar acum, acum trebuie să plec.
Așa e când îmi aud chemarea înapoi acasă.?