Salut !
Ce probleme imi va crea un lemn de OFF, fata de unul ALL sau ALL+
Este vorba de taria lemnului si implicit viteza acestuia.
Sa o luam cu inceputul.
Lemnele sunt catalogate de producatori in functie de taria(viteza) lemnului dupa cum urmeaza:
DEF (defensive)
ALL- (allround minus)
ALL (allround)
ALL+ (allround plus)
OFF- (offensive minus)
OFF (offensive)
OFF+ (offensive plus)
Si mai sunt producatori care mai pun OFF++, OFF+++ (d.p.m.d.v este o treaba de marketing, in general incepatorii si amatori cauta palete cat mai rapide, iar ei au observat asta bineinteles profitand)
Lemnul este mai important ca fata in alegerea unui setup. Daca ai un lemn tare, aproape orice fete ai pune o sa iti sara tare, daca ai un lemn ALL, ALL+ chiar si OFF- punand o fata soft (Rakza 7 soft, Donic Blufire M3, JP03, Acuda P2, P3, Stiga Calibra LT Sound, Stica Airoc S, Airoc Astro S, Xiom Omega IV Asia, Joola Samba+, Andro Roxon 330, Andro Impuls chiar si Butterfly Tenergy (seria FX) + multe altele cu grosimea de 2.0mm (1,9mm anumiti producatori; STIGA, Butterfly)
Ce probleme imi va crea o fata de 1.8 fata de 2.0 sau MAX?
Diferenta chiar daca este foarte mica se simte.
O fata de 1.8mm va fi intotdeauna mai inceata decat una de 2.0mm sau max.
Pentru inceput iti recomand sa incepi cu grosimi mai subtiri, dar si asta este influentata de ce lemn alegi.
Pe un lemn allround poti merge cu incredere pe grosimi de 2.0mm (in cazul in care fetele sunt ca cele de mai sus), pentru lemnele mai ofensive te mai antrenezi cu lemnul allround.
Fetele de 1.8mm*
avantaje - control bun spre foarte bun, ajuta la preluare, la jocul de mijloc (taiate), la serviciu (scurt), la dirijare.
dezavantaje - putere insuficienta, viteza mica, nu ajuta la jocul din spate (topspin, retopspin, baloane)
Fetele de 2.0mm *
avantaje - control bun, ajuta la preluare inclusiv la jocul de mijloc, la dirijare si la serviciu.
dezavantaje - nu are suficienta viteza la jocul din spatele mesei
Fetele de 2.2mm (max)*
avantaje - viteza la jocul de topspin, retopsin atat aproape cat si din spatele mesei
dezavantaje - control scazut la preluare, serviciu, jocul de mijloc (scurt-scurt)
* - punctul meu de vedere si consider aceste caracterizari utile pentru jucatorii care nu fac mai mult de 2 antreanament pe saptamana, deoarece cu antrenamente multe se capata siguranta, automatism, iar ce am enumerat mai sus nu mai este atat de elocvent.
Ce pot face cu un lemn de OFF si nu pot face pe un ALL++
Lemnul OFF clar ca este mai rapid decat cel ALL fie el + sau +++
Deci cu lemnul OFF poti lovii mai tare, in timp ce cu lemnul ALL ai o viteza mai mica (dar asta nu inseamna ca nu poti lovi la fel sau mai tare decat cu un OFF, e o chestie de antrenament; eu iti garantez ca, cu un lemn DEF lovesc mai tare decat tu cu un lemn OFF++++, puterea sta in tehnica nu in setup)
Ce pot face cu o fata de 1.8 si nu pot face cu una de 2.0.
Probabil ca ti-ai dat seama !
Recomandarea mea :
Lemnul ALL chiar si ALL+
Fetele obligatoriu sa fie moi, grosime nu mai mare de 2.0mm (1.9mm) sa ai control, dar si viteza.
Ideea e simpla, o paleta care va sarii prea tare nu te va forta sa lovesti si vei invata gresit (vei pune paleta ca sare destul), iar asta in timp nu stiu daca o mai poti corecta.
Spor !