Serve "din mana"

Vechi de tot topicul asta, dar atat de actual... :)

La categoria serviciu ilegal (pe langa cele clasice: din mana, de sub masa, acoperita cu corpul, etc.) intra si asta:

https://tabletennisengland.co.uk/news/archived/history-made-first-var-decision-in-table-tennis/


Asteptam cu nerabdare ca salile in care se desfasoara turneele Amatur sa fie dotate cu asemenea echipamente, si apoi sa il mai vad pe clasicul in viata care spune ca a servit corect, dar doar o data sau de doua ori si-a dat cu paleta peste degetele mainii cu care a "aruncat" mingea... :lol:

Am filmat si analizat mai multe servici acum la ultimele turnee, si in afara de Mitrache Simion care la avertizarea mea a executat cateva corecte, eu nu am vazut serviciu executat corect din toate punctele de vedere, si asta ma refer la categoria open-elite.Oricare ar fi presiunile si reglementarile ,eu cred ca regula de bun simt este singura care se poate implementa in Amatur.
 
Sunt mulți jucători care servesc corect, probabil trebuie sa mergi la mai multe turnee. :)

Bogdane, imi pare rau ca iti spun, dar Emi are dreptate.
Nu sunt multi jucatori care servesc regulamentar regulamentar.
Iar problema cu bunul simt este una nasoala rau, pt. ca din punctul meu de vedere acest bun simt parca e din ce in ce mai mic, la unii chiar deloc.
Si asta dupa 30 de ani ... de "libertate"!
P.S.:
Informativ, serva regulamemtara este atunci cand mingea se arunca vertical (la 90 de grade adica), iar palma trebuie sa fie deschisa cand se arunca mingea.
Si asa ceva, te rog sa ma scuzi, dar nu prea vezi pe la turneele alea multe de care pomenesti tu.
Acum am vazut cum chiar tu ai pus un video cu Lin Gaouyan cand isi arunca mingea spre corp, iar serviciul este considerat neregulamentar (si a mai cerut si challenge).
 
Ultima editare:
Și cum se implementează "regula de bun simț"?

Simplu Gelu��,
Mingea sa fie tinuta deasupra mesei si aruncata la o inaltime considerabila sa nu fie interpretabila ca acei 16 cm, ex 20-30 cm si sa nu fie acoperita cu vreo parte a corpului.
Asta mi se pare mie bun simt.

P.S.Regulamentul ITTF prevede tinerea mingii cu palma perfect deschisa ,in spatiul intersectilor celor 3 planuri ale laturilor si suprafetei mesei(foarte multi servesc din afara lor), si mingea trebe aruncata pe verticala,adica sa cada din locul care a plecat.Aproape nimeni din amaturisti nu reusesc, si nici din profesionisti.La ultima sedinta de la Budapesta unde s-a discutat introducerea unui unghi de cadere , si totodata a martorului video s-ar putea survenii cu o modificare in regulamentul de bun serviciu.Nu am auzit sa se fi modificat dar pot sa ma interesez .

- - - Actualizat - - -

Sunt mulți jucători care servesc corect, probabil trebuie sa mergi la mai multe turnee. :)

Bogdane cauta tu cateva filmari unde consideri ca jucatorii servesc corect si iti fac eu o analiza la ceea ce se vede.
 
"The server shall then project the ball near vertically upwards..." Deci e "aproape" vertical. Unghiul din regulament e de 45 de grade.

 
Sant unii jucători (buni, că ceilalți nu prea contează) care la 9-9 sau cam pe acolo servesc intenționat 'mai din m?nă' decât de obicei ... mă gîndesc că nu ar avea nimic împotrivă dacă aș arunca si eu mingea pe orizontală spre paletă :)
 
Sant unii jucători (buni, că ceilalți nu prea contează) care la 9-9 sau cam pe acolo servesc intenționat 'mai din m?nă' decât de obicei ... mă gîndesc că nu ar avea nimic împotrivă dacă aș arunca si eu mingea pe orizontală spre paletă

Corect, conditia este ca mingea sa "zboare" minim 16 cm ...:)
 
Formularea veche de 45 de grade este inlocuita cu "aproape verticala" respectiv "cateva grade fata de pozitia verticala".
 
Simplu Gelu��,
Mingea sa fie tinuta deasupra mesei si aruncata la o inaltime considerabila sa nu fie interpretabila ca acei 16 cm, ex 20-30 cm si sa nu fie acoperita cu vreo parte a corpului.
Asta mi se pare mie bun simt.

P.S.Regulamentul ITTF prevede tinerea mingii cu palma perfect deschisa ,in spatiul intersectilor celor 3 planuri ale laturilor si suprafetei mesei(foarte multi servesc din afara lor.


Unde se mentioneaza acest lucru, ca nu am gasit decat despre intersectia celor 2 planuri (orizontal, precum si cel vertical, al liniei de fund, nimic de planurile laterale. Din regulamentul ittf, asa cum l-am gasit pe ici pe colo, deduc ca poti servi din lateral, si de la 1m de masa....

- - - Actualizat - - -

E varianta mai detaliata, cu un fel de norme de aplicare, pentru arbitrii: https://ittf.cdnomega.com/eu/2019/08/HMO-16th-Edition.pdf

Multumesc Clau!
 
Serve "din mana"

Serve "din mana"

Unde se mentioneaza acest lucru, ca nu am gasit decat despre intersectia celor 2 planuri (orizontal, precum si cel vertical, al liniei de fund, nimic de planurile laterale. Din regulamentul ittf, asa cum l-am gasit pe ici pe colo, deduc ca poti servi din lateral, si de la 1m de masa....

- - - Actualizat - - -



Multumesc Clau!
Topspinul pe lângă și sub nivelul st?lpului fileului este permis , am mai cautat și eu în trecut detalii despre mingea care ajunge în cădere dincolo de laterala mesei când servești dar nu am găsit nimic.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
"The server shall then project the ball near vertically upwards..." Deci e "aproape" vertical. Unghiul din regulament e de 45 de grade.


B si C sunt ok A si D nu sunt. eu nu stiu unde ai citit tu ca un umghi de 45 de grade este permis..

Daca intrebi un jucator profesionist ce trebuie sa faci impotriva unuia care serveste din mana sau neregulamentar, o sa iti raspunda ca e f. usor sa joci cu unul care face asta, deoarece serva din mana este lunga, mingea iese bine din masa si poti sa dai topspin usor in asa serve si sa faci punct.
Asa ca problema ar fi la cei care reclama acest lucru si nu la cei care servesc murdar.
 
B si C sunt ok A si D nu sunt. eu nu stiu unde ai citit tu ca un umghi de 45 de grade este permis..

Daca intrebi un jucator profesionist ce trebuie sa faci impotriva unuia care serveste din mana sau neregulamentar, o sa iti raspunda ca e f. usor sa joci cu unul care face asta, deoarece serva din mana este lunga, mingea iese bine din masa si poti sa dai topspin usor in asa serve si sa faci punct.
Asa ca problema ar fi la cei care reclama acest lucru si nu la cei care servesc murdar.

Adevărat , un profesionist "citește" foarte ușor asemenea serve , mie , presupun că și altora îmi ia din timpul de reacție , nu am de unde să știu în ce colț o să trimită mingea și de obicei returul sf?rșește în fileu sau dacă trece este atacată ușor de cel care a servit.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
B si C sunt ok A si D nu sunt. eu nu stiu unde ai citit tu ca un umghi de 45 de grade este permis..

Daca intrebi un jucator profesionist ce trebuie sa faci impotriva unuia care serveste din mana sau neregulamentar, o sa iti raspunda ca e f. usor sa joci cu unul care face asta, deoarece serva din mana este lunga, mingea iese bine din masa si poti sa dai topspin usor in asa serve si sa faci punct.
Asa ca problema ar fi la cei care reclama acest lucru si nu la cei care servesc murdar.

Adevărat , un profesionist "citește" foarte ușor asemenea serve , mie , presupun că și altora îmi ia din timpul de reacție , nu am de unde să știu în ce colț o să trimită mingea și de obicei returul sf?rșește în fileu sau dacă trece este atacată ușor de cel care a servit.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Pai si atunci, daca servele "din mana" sunt atat de usor de citit de catre profesionisti, de ce naiba sunt intersize? De ce se chinuie si investeste ITTF-ul in tehnologie? :)
 
Pai si atunci, daca servele "din mana" sunt atat de usor de citit de catre profesionisti, de ce naiba sunt intersize? De ce se chinuie si investeste ITTF-ul in tehnologie? :)

ce intrebare e asta Bogdane?
pai cu o serva din asta iti poti face un avantaj.
ca unii pot da usor topspin in asa serve o fi adevarat, eu unul nu ma pot lauda cu asa ceva, dar pot sa iti spun ca servesc intrutotul regulamentar ca si Juanito daca il stii...:p
iar acest lucru ma face sa ma simt bine, chiar daca sunt "Ciuca Patailor".!
uite Juanito
https://youtu.be/rJctWf2lj9Y
 
Ultima editare:
Back
Sus